Okra “Clemson Spineless” – Hibiscus esculentus25

1,12 incl. BTW

Okra – Clemson Spineless.

Okra (Abelmoschus esculentus) is een eenjarige plant waarvan de jonge bladeren, maar vooral de jonge, onrijpe vruchten worden gebruikt als groente. De naam Abelmoschus is afgeleid van het Arabische woord “abu-l-mosk” (wat ‘vader van muskus’ betekent), vanwege de naar muskus ruikende zaden.
Okra komt waarschijnlijk uit Ethiopië en werd gecultiveerd door de oude Egyptenaren rond de 12e eeuw v.Chr. Daarna is hij via Noord-Afrika en het Midden-Oosten verder verspreid. De vruchten werden gekookt en gegeten. De zaden werden geroosterd, gemalen en gebruikt als koffiesubstituut .
Tegenwoordig wordt de okra in bijna alle tropische en subtropische gebieden verbouwd. Anders dan de meeste exotische groenten wordt de okra bijna niet in Nederlandse of Belgische kassen geteeld.
De plant groeit snel en is in ongeveer 60 (zomerse) dagen oogstklaar: de onrijpe vruchten moeten 4 tot 5 dagen na de bloei worden geplukt.

Okra’s worden gebruikt in combinatie met andere vruchtgroenten zoals paprika, courgette, aubergine en tomaat, bijvoorbeeld in couscousgerechten, in stoofpotten (Gombo) of soepen met zoutvlees of gedroogde vis, met rundvlees, lamsvlees, in tomatensaus en rauw in salades. Op de Nederlandse Antillen wordt er jambo (een soep) van de okra gemaakt, vaak gevuld met vis, gezouten vlees en basilicum. In de Verenigde Staten wordt okra vaak gepaneerd en dan gefrituurd gegeten.
Verse okra’s worden jong en zacht verkocht, maar niet droog of met weinig kleur. Verse okra’s worden in papier bewaard, de houdbaarheid is maar enkele dagen. Okra’s in gedroogde vorm worden geweekt.

Vanaf half april zaaien in een kweekbakje bij 20øC of later buiten onder glas. Na verspenen in potten, in een kasje of op de vensterbank zetten.
Zeer geschikt als sierplant met prachtige bloemen.

Botanische naam: Hibiscus esculentus
Inhoud: 3 gram
Kenmerk: Vruchtgroente
Merk : Horti Tops

Tijdelijk uitverkocht

Artikelnummer: 12444 Categorieën: , ,

Beschrijving

Botanische naam: Hibiscus esculentus
Inhoud: 3 gram
Kenmerk: Vruchtgroente
Merk : Horti Tops

Extra informatie

Gewicht 0,01 kg
Lijst Beschrijving